In Memoriam – Harry van Onna

Goede koffie was belangrijk voor Harry. Hij was dan ook best trots dat hij het voor elkaar kreeg om een echte bonenmachine op de kop te tikken voor de kantine van Arethusa zonder dat het de club veel geld koste. Trots, maar vooral ook blij dat er nu goede koffie gedronken kon worden.

Geschrokken vernamen wij dat Harry op 15 augustus 2023 is overleden. Alhoewel hij al twee jaar ziek was en de vooruitzichten niet erg goed waren, hadden we niet verwacht dat het zo snel zou gaan. 

We zullen Harry enorm missen en zijn erg dankbaar voor alles wat hij 15 jaar lang voor Arethusa heeft gedaan. 

In 2009, ruim voor de opening van het nieuwe wedstrijdbad, bood Harry aan om te helpen bij het realiseren van een eigen kantine. Als horecaman in hart en nieren was hij de juiste man op de juiste plaats. Wat moet erin komen, wie gaat het beheren, wie is verantwoordelijk voor de vergunning, wat mag het kosten en heel belangrijk: voor wie is de winst?  Harry had ofwel het antwoord op die vragen of er een goed voorstel voor.

Zonder Harry was de kantine er niet gekomen. Hie hield zijn poot stijf in het belang van Arethusa. Hij regelde de bar, koelkasten, een vriezer, alles voor redelijke prijzen of voor niets. Het was heerlijk om een ervaren horecaman aan boord te hebben want een kantine runnen is toch een vak apart.

Harry had heel goed door waar een sportkantine voor bedoeld is en vooral ook waarvoor niet. De kantine is geen indrinkhok! En ook niet bedoeld voor het geven van feestjes die eigenlijk in een normale horecagelegenheid thuishoren. Concurrentievervalsing noemde hij dat (en terecht). 

Een sportkantine is er voor het publiek bij de wedstrijden en voor de verbinding tussen de leden van de vereniging en andere sporters. Harry heeft een grote rol gespeeld bij het bereiken van dat doel.

Harry werd nooit boos, maar was heel duidelijk: als je je niet aan zijn professionele standaarden hield, mocht je het zelf doen. En hij deed veel zonder er een cent voor te vragen: alle inkoop tot het regelen van broodjes voor een zwemwedstrijd, iedere maandag de schoonmaak en onderhoud van apparatuur, maar ook achter de bar staan bij grote evenementen (bij de zwemvierdaagse was hij er 4 dagen achter elkaar), het regelen van de horeca bij het jubileum van de club. 

Het was dan ook meer dan verdiend dat de kantine, bij de uiteindelijke opening naar Harry is vernoemd. Hij vond dat niet nodig maar stiekem toch wel heel erg leuk. 

Naast zijn vele vrijwilligerstaken was Harry trouw aanwezig bij iedere waterpolowedstrijd van zijn dochter, Martine. Niet alleen de thuiswedstrijden maar ook bij veel uitwedstrijden was Harry een bekend gezicht op de tribune.

Toen hij ziek werd namen anderen gelukkig Harry’s vrijwilligerstaken over, maar op de tribune zullen we hem vanaf moeten missen.

Harry was uniek, een geweldig mooi mens. Als vereniging zijn we hem veel dank verschuldigd. En hij zal niet vergeten worden, want Harry’s blijft Harry’s!

Anja Garritsen & Loe van Erp

Oud-voorzitter en voorzitter van Arethusa

Geen reacties op "In Memoriam – Harry van Onna"